Neler yeni
Bughane Academy

Bughane Academy, bug bounty, web güvenliği ve sızma testi alanında kendini geliştirmek isteyenler için kurulmuş Türkçe odaklı bir topluluktur.

Burada; gerçek güvenlik açıkları, recon ve exploit teknikleri, payload & bypass yöntemleri, araçlar, scriptler ve write-up’lar topluluk tarafından paylaşılır ve tartışılır.

Birlikte öğren, birlikte üret, birlikte güçlen.

Nedir Bu Kuantum Bilgisayarlar?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan TAKGUN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

TAKGUN

Gözlemci
Nedir Bu Kuantum Bilgisayarlar?
1-Nedir Bu Kuantum Bilgisayarlar?

Kuantum bilgisayarların çalışma prensibini anlamak için önce klasik bilgisayarların çalışma prensibini anlamalıyız.Klasik bilgisayarlar bilginin en küçük birimi olan bitleri kullanır. Bir bit fiziksel bir devredeki akımın varlığına (1) veya yokluğuna (0) dayanır. Bu durum günlük hayattaki sıradan bir ışık anahtarına benzer; lamba ya açıktır ya da kapalı. Kuantum bilgisayarların temel yapı taşı olan “kubit”(kuantum biti) klasik bitlerden ayrılır. Bir kubit, kuantum mekaniğinin “süperpozisyon” ilkesi sayesinde aynı anda hem 0 hem de 1 durumunda bulunabilir daha basit bir benzetmeyle açıklamak gerekirse klasik bir bit masanın üzerinde duran madeni bir para gibidir para ya “yazı” (0) ya da “tura” (1) tarafı üstte olacak şekilde hareketsiz durur. Kuantum bilgisayarlar ise masanın üzerinde hızla dönen bir madeni para gibidir para dönerken ne yazı ne de turadır. Kuantum bilgisayar, parayı durdurmadan tüm ihtimalleri yani “yazı” (0) ya da “tura” (1) ihtimalleri aynı anda hesaplamalarına dahil edebilir. Bu yetenek, işlem gücünde doğrusal değil, üstel bir artış sağlar. Klasik bir bilgisayara bir bit eklediğinizde işlem gücü bir birim artarken, bir kuantum bilgisayarına bir kübit eklediğinizde sistemin aynı anda temsil edebileceği durum sayısı iki katına çıkar. Matematiksel olarak ifade etmek gerekirse, n sayıda kübit, 2^n sayıda durumu aynı anda işleyebilir.
klasik bilgisayarlar ve kuantum bilgisayarlar arasındaki fark görsel.jpg
2-Ne Kadar Güçlüler?

Google’ın 2025 yılında duyurduğu Willow işlemcisi, kuantum dünyasında yeni bir milat olarak kabul edilmektedir. 105 fiziksel kübite sahip olan bu çip, "Rastgele Devre Örneklemesi" (Random Circuit Sampling) testlerinde, dünyanın en güçlü süper bilgisayarı olan Frontier’i hayal bile edilemeyecek bir farkla geride bırakmıştır. Willow, klasik bir süper bilgisayarın tamamlaması için 1025 yıl (evrenin yaşından 15 kat daha uzun bir süre) gereken karmaşık bir hesaplamayı sadece 5 dakika içinde sonuçlandırmıştır. Ne kadar güçlü olduklarını anlamamız için basit bir örnek vermek gerekirse 10 haneli ve muhtemelen çoğumuzun şifresinden güvenli olan bu şifreyi (Ab1!Cd2#Ef) modern bir bilgisayarın kırması 2000 yıl kuantum bir bilgisayarın kırması ise 1-5 dakika sürer. Korkutucu değil mi? Bugün banka hesaplarımızı, devlet sırlarını ve özel mesajlarımızı koruyan tüm şifreleme sistemleri, klasik bilgisayarların bu "binlerce yıl süren" hantallığına güvenir. Kuantum bilgisayarlar bu süreyi dakikalara indirdiğinde, Dijital dünyayı koruyan o kalın çelik duvarlar, kuantumun karşısında şeffaf bir cam kadar etkisiz kalacak.

3-Klasik Bilgisayarlar Çöp mü Olacak?

Bu muazzam güç farkına rağmen, kuantum bilgisayarların evimizdeki dizüstü bilgisayarların veya cebimizdeki akıllı telefonların yerini alması beklenmemektedir. Kuantum sistemleri her alanda değil, sadece belirli "zor" problemlerde (optimizasyon, simülasyon, asal sayı çarpanlarına ayırma) üstündür. Basit bir metin yazmak, video izlemek veya e-posta göndermek için kuantum bilgisayar kullanmak, bir sineği etkisiz hale getirmek için nükleer bomba kullanmak kadar verimsizdir.

4-Kuantumdan Sonra Hayatımızda Neler Değişecek?

Kuantum bilişimi, gerçek dünyanın en karmaşık sorunlarına yanıt vermeye başlamıştır. 2025-2026 yılları, tıp, lojistik, siber güvenlik ve yapay zekâ alanlarında kuantumun somut etkilerinin görüldüğü "Kuantum Fayda" (Quantum Utility) döneminin başlangıcıdır. Hızlı Tedavi Geliştirme: Alzheimer, kanser ve yeni nesil virüsler için ilaç adayları, laboratuvar ortamına girmeden önce kuantum simülatörlerinde test edilerek başarı oranları %90 artırılabilmektedir. Bu, ilaç geliştirme süresini 10 yıldan birkaç aya indirebilir. Lojistik sektörü, binlerce değişkenin (trafik, yakıt, teslimat pencereleri, araç kapasitesi) aynı anda optimize edilmesi gereken devasa bir matematiksel yapbozdur. Klasik bilgisayarlar bu problemleri "yaklaşık" çözümlerle geçiştirirken, kuantum bilgisayarlar en verimli rotayı saniyeler içinde belirleyebilir. Yapay zekâ modellerinin (LLM) eğitimi, devasa miktarda veri ve enerji gerektirir. 2026 yılında "Kuantum Yapay Zekâ" (QAI) kavramı, bu eğitim süreçlerini kökten değiştirmektedir.

Hızlandırılmış Eğitim: Mevcut yapay zekâ modellerinin eğitilmesi haftalar sürerken, kuantum algoritmaları bu süreyi saatlere indirebilir.

Düşük Enerji Tüketimi: Kuantum bilgisayarların belirli işlemleri çok daha az enerjiyle yapabilmesi, AI veri merkezlerinin devasa elektrik ihtiyacını %90 oranında azaltma potansiyeline sahiptir.

5-Bu Bir Egemenlik Meselesi: Türkiye Bu Yarışın Neresinde?

Kuantum teknolojileri, sadece bir ekonomik üstünlük aracı değil, aynı zamanda ulusal güvenlik ve dijital egemenlik meselesidir. Kendi kuantum işlemcisini üretemeyen veya kuantum-güvenli iletişime geçemeyen ülkeler, geleceğin dünyasında "dijital sömürge" olma riskiyle karşı karşıyadır. Dünya genelinde ABD ve Çin, kuantum alanında milyarlarca dolarlık yatırım yaparak liderlik için yarışmaktadır. 2026 yılı itibarıyla, kuantum bilgisayarların stratejik önemi, nükleer teknolojinin 20. yüzyıldaki konumuna eşdeğer hale gelmiştir. Türkiye de bu yarışta son yıllarda attığı adımlarla dikkat çekmektedir. Türkiye, kuantum teknolojilerini "2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi" belgesinde kritik öncelik olarak belirlemiştir. Bu alandaki çalışmalar savunma sanayii, akademi ve özel sektör iş birliğiyle yürütülmektedir. Türkiye, kuantum teknolojileri yolculuğunda 2024 sonunda KUANTAL tarafından hayata geçirilen 5 kübitlik ilk yerli prototip ile laboratuvar aşamasından somut bir teknoloji üretimine geçiş yaptı.

6-Hazır mıyız? Önlem Almalı mıyız?

Kuantum bilgisayarların getirdiği en büyük risk, bugün internet güvenliğinin temelini oluşturan RSA ve Eliptik Eğri (ECC) gibi klasik şifreleme yöntemlerini saniyeler içinde kırabilme potansiyelidir. 2026 yılında siber güvenlik dünyasının en önemli gündem maddesi "Q-Day" (Kuantum Günü) olarak adlandırılan, kuantum bilgisayarların mevcut şifreleri kırmaya başladığı o kaçınılmaz tarihtir. Bu tarihin tam olarak ne zaman geleceği bilinmemekle birlikte, siber güvenlik uzmanlarının büyük çoğunluğu 2030'ların başını işaret etmektedir. Ancak tehdit aslında o günü beklemiyor; bugün şifrelenmiş olarak çalınan veriler, Q-Day geldiğinde açılmak üzere şu an depolanıyor olabilir. Yani saat çoktan işlemeye başladı. RSA şifrelemenin matematiksel temeli ise, Tamsayı Çarpanlarına Ayırma Problemi üzerine kuruludur.

1-Anahtar Oluşturma: İki tane çok büyük asal sayı (p ve q) seçilir.

2-Modül Hesaplama: Bu iki sayı çarpılarak n = p*q elde edilir. Bu n sayısı, kilidin boyutunu belirler.

Mantık şudur: Birisi size mesaj göndermek istediğinde, herkesin görebileceği n sayısını kullanır. Ancak bu mesajı çözmek için n'i oluşturan gizli p ve q asal sayılarını bilmek gerekir. Günümüzün en güçlü süper bilgisayarları için 2048 bitlik bir n sayısını çarpanlarına ayırmak milyarlarca yıl sürebilir. ama kuantum bilgisayarlar, Shor Algoritması'nı kullanarak bu devasa matematiksel işlemi üstel bir zorluktan çıkarıp sadece birkaç saat veya gün seviyesine indirebilir.

Şifrelerimizin çalındığı ama henüz açılmadığı bir sessiz savaşın tam ortasındayız; veri hırsızları yarını bekliyor. Siber saldırganlar ve bazı devlet destekli gruplar, şu an ellerindeki teknolojiyle çözemedikleri şifreli verileri (devlet sırları, kişisel sağlık kayıtları, finansal geçmişler) devasa sunucularda
depolamaktadır. Bu stratejiye "Şimdi Hasat Et, Sonra Çöz" (Harvest Now, Decrypt Later - HNDL) denir.

Peki Hazır mıyız? Kuantum Sonrası Kriptografi

Dünya bu tehdide karşı pasif kalmamıştır. NIST (ABD Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü), Ağustos 2024'te kuantum saldırılarına dirençli ilk üç resmi standardı yayınlamıştır:

FIPS 203 (ML-KEM): Kuantum dirençli anahtar oluşturma mekanizması.

FIPS 204 (ML-DSA): Kuantum dirençli dijital imza standardı.

FIPS 205 (SLH-DSA): Alternatif bir dijital imza yöntemi.

2026 yılı itibarıyla, kurumların bu yeni standartlara geçiş yapması artık bir tercih değil, yasal bir zorunluluk haline gelmektedir. Ancak bu geçiş, milyarlarca dolarlık bir altyapı yenileme döngüsü gerektirmekte ve "kripto-çeviklik" (crypto-agility) kavramını öne çıkarmaktadır. Kripto-çeviklik, bir sistemin ana kod yapısını bozmadan şifreleme algoritmalarını kolayca değiştirebilme yeteneğidir.

7-Kuantum Bilgisayarlar Evimize Girecek mi?

Kuantum bilgisayarların fiziksel yapıları (mutlak sıfıra yakın soğutma -273°C, vakum odaları, devasa kablo ağları), onların yakın gelecekte evimize birer cihaz olarak girmesini imkânsız kılmaktadır. Ancak bu, onlara ulaşamayacağımız anlamına gelmez. Tıpkı bugün sunucu satın almak yerine bulut hizmeti kullandığımız gibi, kuantum işlem gücü de bulut üzerinden kiralık olarak sunulmaktadır.

Global Platformlar: IBM Quantum, Microsoft Azure Quantum, Google Cloud Quantum ve AWS Braket, dünyanın her yerindeki geliştiricilere kuantum işlemcilerine erişim imkânı tanımaktadır.

Açık Kaynak Yazılımlar: IBM’in Qiskit ve Google’ın Cirq gibi yazılım geliştirme kitleri (SDK), kuantum fiziği uzmanı olmayan yazılımcıların bile kuantum devreleri tasarlamasına ve çalıştırmasına olanak sağlamaktadır.

Bu model, kuantum teknolojisinin sadece dev şirketlerin tekelinde kalmasını önlemekte; üniversitelerden start-up'lara kadar geniş bir kitlenin bu devrimde yer almasını sağlamaktadır.

Tarık Akgün / cybersecurity researcher linkedin

Geri