CVE bulma konusu aslında çoğu zaman “Wappalyzer’da eski jQuery gördüm, tamam CVE geliyor” kadar düz ilerlemiyor. Keşke öyle olsa, hepimiz sabah kahvesiyle CVE toplardık.
Benim anladığım kadarıyla önemli olan şey şu: sadece versiyon görmek yetmiyor, o zafiyetin gerçekten ilgili sistemde tetiklenebilir olup olmadığını kanıtlamak gerekiyor. Yani etkilenen sürüm, saldırı yüzeyi, exploit edilebilirlik, etki analizi ve güvenli PoC kısmı çok kritik.
Ben kendi sürecimde bunu evdeki kendi modemim üzerinde yaşadım. Tamamen bana ait cihazda yaptığım testlerde çok kritik bir SSH erişim doğrulama/bypass problemi tespit ettim. Sonrasında üreticiyle koordineli şekilde ilerledim, kanıtları hazırladım, etkiyi anlattım ve süreç CVE tarafına taşındı. Şu anda CVE ID reserve edilmiş durumda, severity/değerlendirme sürecinin tamamlanmasını bekliyoruz.
Burada bence en önemli nokta şu: CVE almak için “exploit buldum” demek yetmiyor; düzgün raporlama, sorumlu bildirim, tekrar üretilebilir PoC, etki açıklaması ve üretici/MITRE/CNA süreci gerekiyor.
Benim örnek süreç şu kayıtta görülebilir:
https://www.cve.org/CVERecord?id=CVE-2026-52662
Başlangıç için bence önce bilinen CVE’leri lab ortamında tekrar üretmek, advisory okumak, GitHub commit diff incelemek ve “bu açık neden açık?” sorusunu anlamaya çalışmak çok daha verimli. CVE tarafı biraz sabır işi; bazen zafiyeti bulmaktan çok süreci doğru yönetmek daha zor oluyor.